tisdag 30 oktober 2012

Marin bilder

Flasknosdelfiner
Ute vid marinreservatet Kisite. Är där snorklingbilderna är ifrån. Förra veckan och den här veckan har det varit perfekt snorklingväder.


En typisk dag på marin ser ut som sådan att vi vaknar mellan halv 6 och 6. Frukost vid halv 7 för att sedan vara på båten kl 7. Där börjar vi direkt med DS, dedicated search, vilket betyder att fyra av oss täcker 45 graders vinklar var i båtens färdriktning. Två på babord och två på styrbord sida. Då måste vi hela tiden hålla koll på våran vinkel. Ser vi en båt, kanot, fiskfälla (några flaskor vid ytan som är fästa vid en fälla som ligger på botten), delfin, sköldpadda osv så ropar vi ut det vi ser, tex TRAP och då skriver protokollföraren ner gps kordinaterna i event loggen, tiden, hastighet, molnigheten, svall, vågor, nederbörd m.m. Vå måste skilja mellan fiskebåt, segelbåt, paddlingskanot, motorbåt och turistdhow. I event loggen skriver vi ner all info var 10e minut. Den som inte skriver eventlog skriver boats form och där skrivs alla fällor och båtar ner.
 
Ser vi en sköldpadda ska vi fylla i ett annat formulär + göra en waypoint på gpsen som sparas. Ser vi en delfin fyller vi i ytterligare ett formulär där vi skriver in hur många de är, vilka de är om vi kan identifiera dem, hur snabbt de simmar, hur nära varandra de simmar, om de "reser", socialiserar, äter eller vilar, hur många vuxna, unga, kalvar och nyfödda, vilken riktning de simmar i, hur många båtar som är i närheten, hur länge båtarna är där m.m. m.m. Det här gör vi ockå var 10e minut. Vi måste följa delfinerna minst 1,5 h när vi har sett dem, helst 3 h. Vi gör en sk beteendelogg.
 
Ibland är vi på väg för att snorkla eller äta lunch när vi ser delfiner och då vet man att det inte blir någon lunch de närmaste timmarna :P man får turas om att äta isåfall så att några hela tiden kan hålla ögonen på delfinerna. Ofta så reser dom och dyker under flera minuter så de kan vara ganska långt borta när de kommer upp för att andas igen, då följer vi efter med båten, när vi kommer fram så dyker de oftast igen och så håller det på. Staffen tar kort på ryggfenorna för att kunna identifiera dem senare i datorn på basen. Det är alltså 6 olika arbetsuppgifter som vi gör på båten, 4 dedicated search och 2 formulär. Vi byter var 20e minut så man hinner göra allting flera gånger under en dag. Jag trivs jättemycket att vara ute med båten, Lelle kan tycka det blir lite tråkigt ibland när man inte ser något på några timmar... :) han får tillsägelser ibland när han inte håller ögonen på sin vinkel utan står och pratar med istället :P
 
Idag såg vi inga delfiner så var en ganska lugn dag. Såg väldigt många sköldpaddor istället, kul! Man ser oftast bara skymten av dem, när de kommer upp för att andas. Vi kommer tillbaka till basen vid ca 15 tiden varje dag, då har vi varit ute hela dagen på sjön. Då arbetar vi i par med att fylla in all info i datorn. Några gör eventlog, andra sightings form och boats form osv. Då ska vi fylla i alla gps kordinater och all annan info. Är ganska kul att sitta och rabbla alla siffror på engelska :) de andra tycker det låter roligt när vi gör det på svenska, är 4 svenskar här så är lite enklare när man hamnar med en svensk.
 
Imorgon ska Lelle och jag vara på basen. Vi turas om att vara det för att vi blir så många på båten annars. Då ska vi göra photo ID av delfiner och slutföra lite annat arbete. 


Den döda green turtle som vi hittade förra veckan :(
 
Solnedgång på Mkwiro.
 

 

1 kommentar:

  1. Hej!
    Roligt att ni skriver blogg, är intressant att få veta vad ni gör. Det verkar vara mycket jobb. Är säkert intressant. Och vad många fina platser ni får se!

    SvaraRadera