torsdag 6 december 2012

Safari dag 1: Tarangire

Nu ska vi försöka redovisa för vår senaste vecka och safarin som vi har gjort. Det har varit helt underbart och vi har sett massor av djur. Parkerna har skiljt sig åt väldigt mycket gällande vegetation, djurliv och utseende.

Vi började med att flyga till Kilimanjaros flygplats, där vi blev upphämtade av vår guide och chaufför Victor. En ung kille med väldigt god engelska och mycket stor kunskap om parkerna och djuren. Han körde oss till L'Oasis Lodge i Arusha där vi spenderade första natten. Kl. 8 morgonen efter blev vi upphämtade av Victor och började våran färd mot Tarangire. Vi var framme i Tarangire innan lunch och gjorde vår första gamedrive. Först såg vi en gasell eller två och något vårtsvin. Vi trodde att det var så det skulle vara, men ganska snart började vi se fler djur. Tarangire är känt för sina 3500 elefanter men vi såg inga alls först. När vi kom bakom ett krön såg vi plötsligt elefanter överallt, det var häftigt! De är enorma! Vi åt våran medhavda lunchlåda (som alltid innehöll ungefär juice, kycklingklubba, smörgås, ägg, en kakbit, frukt, nötter, muffin, eller liknande) på en rastplats. Alla har lunch på samma ställe så djuren lär sig att sno mat så alla fåglar, apor, ekorrar är totalt orädda. De sitter på marken precis under en eller uppe i trädet och spanar. Det slutade med att en vervet monkey hoppade rakt ner i min lunchlåda och snodde min smörgås med plast på och allt. Sen gjorde de andra aporna samma sak med de som satt vid bordet bredvid, lita aldrig på aporna...


Vervet monkey som snodde lunch





























Efter lunch körde vi vidare fram till solnedgången. Vi såg en grupp med fem lejon ett par gånger, giraffer, zebror, gnuer, dik-diks (små hjortar), strutsar, babianer, banded mongoose och massa fåglar.

I solnedgångsljuset var det jättefint att köra runt och titta på djuren. Vi såg flera hundra elefanter som kom från floden för att övernatta högre upp i skogsområdet. Inga djur vill vara nära floden när det är mörkt.

Vårtsvin

Hornbill


Lilac breasted roller

Bajsande elefant


 
 
 
Superb starlings

Kramande elefanter

Baobabträd i Tarangire

Lelle tittar på elefanter

Utsikt från bilen
 
Babianer på vägen
Natten spenderades i Tarangire wildlife lodge med fin utsikt över parken. Lodgen ligger på en höjd så man kan se långt bort. Vi var så trötta att vi nästan dog efter alla dagens intryck men måste äta lite middag ändå. Orkade knappt inget, eftersom det ingår tre rätters och portionerna är jättestora. Vi somnade direkt i vårat tält sen, runt klockan 8, ett stort tält med riktig dubbelsäng, badrum med dusch och toalett. Hela ena kortsidan, som även var öppningsbar, var ett grovt myggnät så att man kunde se ut. Det fanns även fönster på långsidorna som var täckta med myggnät. Jag sov inte så bra den natten för jag drabbades av hostattack under några timmar, väldigt irriterande. När jag väl vaknade nästa gång var det av konstiga ljud utanför tältet. Slog upp ögonen och solen höll på gå upp, himlen var helt röd. Utanför tältet spatserade också en flock elefanter. En stod och tittade rakt in i vårt tält två meter bort. Jag väckte Lelle som blev lite halvt skräckslagen först. Sen var det bara kul :) De åt på ett träd precis bakom tältet, vi smög ut och tog lite bilder. Ska tilläggas att elefanter är väldigt fredliga djur så länge man inte retar upp dem med jakt eller genom att störa ungarna.

Elefant utanför tältet

Vårat tält

Bakom vårat tält, elefanterna äter upp en acacia

Efter frukost körde vi en kort gamedrive ut ur parken. Då såg vi höjdpunkten i den parken, en gepardhona med unge som låg på en kulle en bit bort och vilade. Victor körde ganska nära så vi kunde ta några riktigt bra bilder!

Gepard med unge


Dik-dik

























Sen var det dags att åka vidare mot nästa park, Lake Manyara. Man kunde se sjön från Tarangire men man måste köra runt sjön för att komma till ingången, vilket tog ca 2 timmar. Vägarna är så mycket bättre i Tanzania jämfört med Kenya. Breda, fina, målade asfaltvägar. Men det går inte så snabbt för det. Ofta är det masaier med boskap ute på vägarna eller åsnor med kärror som spärrar framfarten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar