torsdag 6 december 2012

Safari dag 6: Serengeti

Soluppgång över Serengeti
Vårat tält i soluppgången
Hej då tältet
Upp tidigt för en halvdag i Serengeti innan vi skulle åka tillbaks till Ngorongoro för övernattning. Tiden i Serengeti spenderades tillsammans med många zebror, bufflar och gaseller. Vi såg även ännu en leopard, två geparder till, två hanlejon och "fanfar" Svart noshörning! Den stod ungefär en mil bort så vi såg den inte så tydligt, men vi såg den i alla fall. De är så ovanliga i Serengeti att guiderna tydligen inte ens nämner att de finns där, för man ser dem aldrig. Den svarta noshörningen är mindre än den vita och äter löv från buskar och låga träd till skillnad från den vita som har så tungt huvud att den bara kan äta gräs. Att den är mindre innebär inte att den är så liten, de väger ändå som en stor bil, imponerande faktiskt. Så sista dagen i Serengeti var lyckad, vi såg the big five på bara 5 timmar. Alltså buffel, noshörning, elefant, lejon och leopard. Det var tydligen de 5 mest eftertraktade djuren för jägarna på den tiden folk åkte hit för att hitta något att ha ihjäl.

Ett av de farligaste djuren i Afrika, buffel. De här var däremot väldigt fredliga av sig.
Stora bufflar

En impalahane som försöker imponera på flickorna

Tyvärr blev flickorna inte så imponerade av hans försök...

Guinea fauls eller pärlhönor

Siamesiska tvillingar i zebraföl :)

The zebras rule the plains

Stilig leopard


Vårtsvinen var coolast av alla djur. Ngiri på kiswahili.

Gepard som vi trodde skulle jaga men sen bara lade sig ner istället. Hade en unge med sig.

Afrikas tyngsta flygande fågel


En lejonhanne som hade fel på ena ögat

En ensam stork spanade över sjön som inte kom med i bild

Småvägarna var roligast och finast

En sodasjö, vattnet gick alltså inte att drick men djuren kom och slickade på stranden för att få i sig saltet


Tillbaks vid porten, men nu på väg ut ur Serengeti passade vi på att säga hej då till de nästan tama Maraboustorkarna som gick där och letade sopor. Maraboustorken är antagligen världens fulaste fågel, vi såg massor av dem inne i parken.

Efter ungefär två timmar skumpig grusväg kom vi till vårt hotell som låg högst upp på kraterkanten i Ngorongoro med utsikt ut över alltihop. Rummet var svinkallt, vi frös. Som tur var fanns det en brasa uppe i loungen så vi satte oss där och träffade Peter som jobbar som fotosafari-guide och han presenterade oss för Per och Yolanda (ursäkta stavningen?) De bor i Sollentuna, precis hemma hos oss, och Per kommer från stan men har just flyttat ner hit. Vi satt och pratade halva kvällen, trevligt att träffa lite nytt folk, sen gick vi och somnade, snark. Ser fram emot sista gamedriven imorgon, Marie har hört så mycket om Ngorongorokratern med alla djur som ska finnas där, de har ju lite svårt att ta sig därifrån eftersom det är ganska brant uppför. Det är även här man har störst chans att se noshörningar.


Utsikt ner i kratern på väg till nattens hotell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar