torsdag 6 december 2012

Safari dag 5: Serengeti

Lelle magsjuk. Fick antibiotika av Victor, han hade i bakfickan. Funkar finfint men jag fick stanna i tältet fram till lunch medan Marie åkte iväg ensam med Victor. Snodde hennes bok, Elizabeth George, mycket bättre men nu börjar den bli lite långdragen runt sidan 200. Marie och Victor kom tillbaks vid 1 ungefär för lunch, sen vilade vi till halv fyra så följde jag med dem ut på eftermiddagsturen.

Det var synd att Lelle inte kunde komma med idag på förmiddagen för det var verkligen toppen! Idag skulle vi leta katter sa Victor och katter såg vi. Började med en lejonhane som låg i gräset och vilade. Sen såg vi själva lejonflocken med honor och ungar, 20 stycken. De gick nära bilen på sidan av vägen och slutligen la de sig ner i det högre gräset längre bort. Körde runt till olika Kopjes, stora stenblock som finns lite varstans, lejonen tycker om att ligga uppe på dem för att hålla span. Det mulnade på och började regna lite smått framåt dagen. Vi såg en joggande gepard långt borta som antagligen blivit skrämd av något.

Lejonkungen

Lejonflocken

En lejonunge

Vi körde till ett ställe där Victor visste att en flock lejon höll till. Såg dem till slut ute i gräset, vi körde dit och Victor körde ut mitt bland dem. De brydde sig inte ett dugg om oss utan fortsatte med vad de höll på med. Det var 11 lejon, 5 vuxna honor och 6 ungar. En av honorna blev tvättad av en annan hona för hon var helt blodig på benen och runt munnen. De hade dödat en thomsongasell tidigare under natten/morgonen. En av ungarna tuggade på ett ben och en annan hona tuggade på skallen. Vi såg på storleken på hornen att det var en thomsongasell. En annan hona låg och gav di till sina två ungar. Häftigt att se 1 meter från bilen, och vi var den enda bilen på platsen, bra att åka under lågsäsongen.

Lejontvätt

Lejonlek

Ungen som tuggar på benet

Matdags för de små

Trötter...

En lejonhona tittade rakt på mig under en lång stund

Victor fick ett samtal om två geparder så vi åkte dit. Var helt belamrat med bilar som stod i en halvcirkel när vi kom dit. Var kan geparderna vara dådå, tänkte jag... jo de låg i mitten bland bilarna, helt obekymrade de med. Det var två unga geparder som höll sig nära varandra. En av dem gick runt vår bil och la sig på andra sidan i skuggan av den. Där låg den och tittade mig rakt i ögonen med sina orange ögon ett par gånger. Sen kom den andra och de la sig bredvid varandra och rullade runt precis som ett par tamkatter. Hade inte så mycket tid att stanna där så länge tyvärr för måste hem och äta lunch och kolla läget med Lelle så åkte snart.

Gepardmys

Gepardens svarta linjer under ögonen reflekterar bort solen när de tittar i motljus i jakt på byte

Lelle mådde mycket bättre, bra det! Vi åt lunch och sov middag nån timme. Dags för en eftermiddagstur sen! Vi åkte tillbaka till den största lejonflocken vid vattenhålet så Lelle fick se dem. De gick nära bilen nu med så det tyckte Lelle om. Körde ut i skogspartiet sen för att leta leoparder. Lyckades se två stycken. De är nästan omöjliga att se, Victor ser dem på långt håll och vi ser dem inte ens när vi står 30 meter ifrån och han pekar ut dem. Jag såg svansen eller en tass brukar han säga... just det ja, det som såg ut som en trädgren.

Osynlig leopard

På väg tillbaka såg vi två leopardsköldpaddor också. Såg ut som vilka sköldpaddor som helst bara att de har leopardfläckar på skalet.

Leopardsköldpaddor, en hane och en hona



Så sammanfattningsvis bästa dagen hittills för Marie och inte så rolig för Lelle. Men eftermiddagen var bra! Marie såg totalt 32 lejon idag, 3 geparder och 2 leoparder, inte illa.

Lejon gillar utsikt... en termithög är bättre än ingenting tyddligen :)

Middagen var inte sämre... pratade om mat som vi skulle laga när vi kommer hem och vi sa båda att vi var sugna på spagetti med köttfärssås och det ska vi laga så fort vi kommer hem. Minuten efter kommer middagen och han öser upp spagetti på tallriken med förklaringen att idag är det pasta bolognese. Bättre kunde det inte bli :) Till och med Lelle åt mycket trots sitt tillstånd.

1 kommentar: