torsdag 6 december 2012

Safari dag 4: Serengeti

Första heldagen i Serengeti! Väckning kl. 6.00, bilen gick 6.15. Fick se en vacker soluppgång när vi körde iväg över savannen. Var riktigt kyligt så vi måste ha fleecetröjor på oss. Vi gissade på kanske 8 grader, Victor gissade på 15... ok vi är vana vid 28 grader på morgonen så kallt i vilket fall som helst:). Vi såg vår första grupp med hyenor nära vårat läger. Vi körde samma vägar som igår, då vi knappt såg några djur alls där, och nu såg vi massor av zebror och gnuer. De hade mycket mat att välja mellan så de var mer utspridda nu än under torrperioden. Men på vissa ställen såg vi stora mängder av djur. Vi koncentrerade första halvan av dagen till att titta på migrationen, alltså zebror och gnuer, och andra halvan till att försöka hitta kattdjur. Frukost åt vi med utsikt över savannen och lunch likaså.
Hyena
Giraff i morgonljuset
Gnuer på vandring
Gnuer tar skydd från solen under en acacia
Zebror
Zebraföl är bland det sötaste som finns
Secretary bird
Victor fick samtal om en leopard efter vi ätit lunch. Vi körde dit och möttes av ett gäng bilar och såg ingen leopard. Den gömde sig i gräset. Efter ett bra tag tappade fler och fler tålamodet och körde därifrån. Victor sa till slut att nu åker vi också (vi var enda bilen där då) och precis när han startade bilen så fick Lelle syn på leoparden som kom gående i gräset och klättrade upp i ett träd och la sig tillrätta på en gren för att sova. Den som väntar på nåt gott...

Vår första leopard
På eftermiddagen såg vi en flock lejon ligga och lata sig vid ett vattenhål. De låg delvis ner i vattenhålet eller gömda i gräset så de var ganska svåra att få syn på. En lejonhona låg tålmodigt och väntade bakom en grästuva på att en flock zebror skulle komma och dricka. Men zebrorna var rädda för alla bilar som var runtomkring så de stod mest och såg nervösa ut. Nu är det ändå få bilar mot högsäsong men var tillräckligt för att störa djuren, var ca 10 bilar där. Så lejonen fick ingen mat idag för zebrorna beslutade sig omsider för att gå åt andra hållet, fortsatt törstiga.

Lejonhona på vift


Hiraks - en slags gnagare som äter gräs och löv och även klättrar i träd. De här var halvtama på en lunchrastplats.
 

Vi körde långsamt hemåt sen för att hinna ta en dusch innan solen gick ner helt. Sen väntade middag och brasa och sen sängen, dödströtta som vanligt. Lelle fick tillbaks magsjukan och nu var det en riktig magsjuka med ont ont ont. Sov inte så bra. Hann dock läsa ut en bok på toaletten. Mari Jungstedt, skriver deckare om Gotland. Boken var tydligen en gåva från Tara så sedd ur den synvinkeln var den väl åtminstone prisvärd men jag skulle inte rekommendera någon att köpa den. Eller att låna den. De har säkert gjort film av alla hennes böcker med någon som går och svär hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar